4 Dingen die jij kan doen als jij vaak bang bent voor wat anderen van jou denken.

Eigenlijk komt deze angst voort uit een gevoel van onzekerheid, wat vaak leidt tot onzeker gedrag.

Vorig weekend vertrok ik alleen naar een festival hier in Deinze. Overal rondom mij zag ik groepjes vrienden die op weg waren richting de ingang van het festival. Ineens was dat stemmetje daar: “Wat zullen de mensen wel niet denken van mij? Dat ik geen vrienden heb om mee af te spreken? Dat ik me eenzaam voel? Dat ik niet zo’n leuk gezelschap ben en daardoor geen vrienden heb?” Ik dacht bij mezelf: “Hallo, stemmetje, daar ben je weer.”

Ik vertelde het stemmetje dat ik het niet erg vond om alleen op stap te gaan. Het was niet waar dat ik geen vrienden heb, en het is helemaal oké om alleen naar een festival te vertrekken. Vaak zie ik mensen die ik ken en sluit ik aan waar ik het leuk vind. Bovendien vind ik andere mensen moedig die alleen ergens naartoe gaan.

Soms houden we ons te veel tegen om dingen te doen uit angst voor de mening van anderen. Daarom is het waardevol om onderstaande strategieën toe te passen als dit stemmetje bij jou veel aanwezig is.

1.💪 Wees je ervan bewust dat wat jij denkt niet is wat ZIJ denken, maar wat JIJ denkt dat ZIJ denken. Het is JOUW gedachte en niet die van HEN. De kans is groot dat deze gedachte helemaal niet klopt.

2.💪 Kijk naar jezelf en vraag jezelf af wat jij vindt van je situatie. Als jij vindt dat je het goed gedaan hebt, dan is het ook goed, wat anderen daar ook van mogen denken.

3.💪 Verplaats je in de ander en vraag jezelf af wat jij ervan zou denken. Waarschijnlijk valt dit best wel mee.

4.💪 Neem een foert-houding aan en zeg tegen jezelf: ‘Ik trek het mij niet aan.’

Heb jij vaak last van dit stemmetje: “Ze zullen denken dat…”?

Hoe ga jij hiermee om?

Liefs,
Rebecca